ESI logotip boja manji2
Ucinkoviti ljudski potencijali boja veci2
fondovi eumodif
 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je poziv vrtićima i školama u Hrvatskoj da sudjeluju u edukativnom natječaju – Otpad odvoji i nagradu osvoji, organiziranom u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Nagradni natječaj otvoren je do 5. lipnja 2017.

Poticanje ponovnog korištenja i odvajanja otpada su ključne aktivnosti postupanja s otpadom, kako bi se smanjila količina istog na odlagalištima. Cilj provedbe ovog natječaja je, stoga, educirati djecu i mlade o mogućnostima koje nudi obnova i ponovno korištenje ili recikliranje starih, korištenih stvari i sirovina. Također, na ovaj ih način želimo i motivirati ih na razmišljanje o važnosti očuvanja okoliša u kojem živimo, a ovo predstavlja samo jednu od informativno-edukativnih aktivnosti koje imaju za cilj osigurati uspješnost uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Djeca i mladi su u tom procesu izuzetno važni i na ovaj način im želimo pružiti priliku Lijepu našu u kojoj odrastaju, na kreativan način učine još ljepšom, čišćom i ugodnijom za život.

Natječaj je namijenjen vrtićima, osnovnim i srednjih školama, a osmišljeni su posebni kreativni zadaci za četiri dobne skupine:

  • za djecu od 3 – 6 godina,
  • za učenike od 1. do 4. razreda, 5. – 8. razreda
  • te za srednjoškolce.

Među zadatcima se nalaze izvedbe tematskih predstava te organizacije izložbe predmeta od iskorištenih ili renoviranih stvari, ovisno o dobi i mogućnostima. Grupe i/ili razredi koji se svojim angažmanom i kreativnošću posebno istaknu u izvedbi mogu očekivati i atraktivne nagrade. Nagradni natječaj bit će otvoren do 5. lipnja 2017., a za prijavu se potrebno registrirati na stranicama natječaja odvoji-osvoji.fzoeu.hr te preuzeti zadatak za svoju dobnu skupinu.

Provođenjem zadanih aktivnosti u suradnji s odgajateljima i nastavnicima, ideja je da se djeca i mladi na zabavan i kreativan način upoznaju s važnošću sustava gospodarenja otpadom. Sustav ima ulogu poticanja usvajanja boljih navika u vezi s otpadom – da se što manje otpada proizvodi, što manje odlaže na odlagališta. da se stvari ponovno koriste te otpad pravilno razvrstava, čime se priprema za recikliranje ili ostale načine prerade. Naime, već malim promjenama ponašanja može se napraviti puno, a za doista održiv sustav smo potrebni svi. (fzoeu.hr, vpz.hr)

Više informacija na
http://www.fzoeu.hr/hr/novosti/objavljen_eko_natjecaj_za_vrtice_i_skole_otpad_odvoji_i_nagradu_osvoji/

CTR logo slikaCentar za razvoj
Brodsko-posavske županije
Posjetite službenu stranicu >>
hzzHrvatski zavod za zapošljavanje
Područni ured Slavonski Brod
Posjetite službenu stranicu >>
450px Coat of arms of Brod Posavina County.svgBrodsko-posavska županija
Upravni odjel za razvoj i EU integracije
Posjetite službenu stranicu >>