Ponedjeljak, Siječanj 21, 2019
A- A A+

Search

Završnom konferencijom projekta 'Opti monti' obilježeno 70 godina Industrijsko-obrtničke škole

Prigodnom svečanosti Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod je u petak, 28. listopada proslavila 70. godišnjicu kontinuiranog rada odgajajući i obrazujući učenike i odrasle polaznike u području strukovnih programa kao što su strojarstvo i brodogradnja, elektrotehnika i računalstvo, promet i logistika te osobne usluge.

Organizirano je niz događanja, poput otvaranja telekomunikacijskog praktikuma optičkih instalacija u samoj školi uz predstavljanje nove obrazovne tehnologije u praktikumima, laboratorijima i radionicama, te izložbu učeničkih postignuća tijekom obrazovanja. Ujedno je upriličena i završna konferencija projekta „Opti monti“ kojim su osposobili 15 osoba za novo, perspektivno zanimanje jedinstveno u Hrvatskoj, a to je monter optičkih instalacija. Polaznicima edukacije uručeni su i prigodni certifikati.

Ravnatelj Luka Mladinović je zaista ponosan na ovaj projekt.

"Taj projekt je moja ideja jer sam ja te struke i to je bio jean spontani refeks, brzo smo reagirali i s mojim profesorima iz elektro struke sam dogovorio da ćemo krenuti u ovaj projekt. Tu smo generaciju osposobili i oni su spremni, kao jedini u Hrvatskoj, za montere optičkih instalacija. Jedini imaju rješenja Ministarstva obrazovanja, te smo dobili jedan kvalitetan praktikum. Nastojimo ići ukorak s vremenom koliko je moguće, ne možemo ispred, malo kaskamo, ali tu smo", rekao je ravnatelj.

Škola zaista uspješno odgovara na sve izazove modernog školovanja i modernih zanimanja, te zbog toga uvode i nove praktikume i programe.

"Tehnologija se toliko razvija da ju je teško pratiti, ali nastojimo u skladu s našim mogućnostima. Opet je tu veliki entuzijazam naših nastavnika ključan. Ono što mi kao škola možemo doprinijeti odradimo, dobijemo i nekog novca, a tu su i BPŽ i Ministarstvo. Bez financijskih sredstava je teško sve ostvariti, ali i kroz EU projekte jedan dio novca namaknemo pišući nove programe koje tržište zahtjeva da bi naši polaznici koji to završe bili kvalitetni, samostalni i kako bi mogli ući u tržište rada, te pronaći svoje mjesto pod suncem", ističe.

Projekt Opti monti je vrijedan milijuna i 400 tisuća kuna i sufinanciran je iz EU socijalnog fonda 94%, dok je ostatak doprinos partnera, Obrtničke komore BPŽ i tvrtke Elbrod koja se bavi optičkim instalacijama i koja je provela edukaciju.

"Škola kao jedna od najjačih škola industrijsko-obrtničkih zanimanja vrlo je aktivna i u projektima kao što je ovaj, vrijedno je radila, te su svi učenici i nastavnici radili u njemu uz veliku potporu Ministarstva. Radi se o strukovnom obrazovanju koje je vrlo važan čimbenik danas za zapošljavanje i na nivou Hrvatske, ali i Europe", rekla je Andreja Uroić - Landekić, voditeljica Odjela za strukovno obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Program je odobren od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te je verificiran u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 


Izvor: 035portal.hr
Foto: Nikola Knežević

CTR – Razvojna agencija

CTR – Razvojna agencija Brodsko posavske županije

Posjetite službenu stranicu

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod

Posjetite službenu stranicu

Brodsko-posavska županija

Brodsko-posavska županija Upravni odjel za razvoj i EU integracije

Posjetite službenu stranicu